25 en 26 november: Songs of Milarepa

Eind volgende week mogen wij de tibetaanse lama Namkha Rinpoche weer verwelkomen in ons centrum in Amsterdam.

Hij zal vrijdagavond en zaterdag overdag tekst en uitleg geven over de liederen van Milarepa. Deze prachtige liederen bezingen de kwaliteiten en de voordelen van een verlichte geest.

Deze teksten zijn in de eerste plaats heel erg mooi en poëtisch, maar dienen vooral ter uitleg van het boeddhistische pad en de leefwijze. Ook dienen deze teksten als meditatie-instructie.

Ook is er tijdens het weekend de mogelijkheid om Namkha Rinpoche te ontmoeten, een zegen te vragen, of een vraag te stellen, indien u dit wenst.


Vrijdagavond 25 november. 20-22u: Songs of Milarepa

Aanvang 20u, ontvangst met koffie vanaf 19.30u. Toegang: €15

Zaterdag 26 november: Songs of Milarepa

Aanvang 9.30u-12.30u, 14u -17u. Toegang: €40
(u kunt ook een halve dag bijwonen als u dit wenst)

Toegang voor vrijdag en zaterdag: €50


Graag opgeven per email (niet verplicht): info@rigdzin.nl
Adres: Dzogchen Ling, Middenweg 22 Amsterdam

Mocht de toegangsprijs een probleem vormen, u bent altijd welkom, stuurt u een mailtje.


Over Milarepa:

Jetsun Milarepa (±1052 – 1135) was een van de belangrijkste Tibetaanse yogi’s en een leerling van Marpa. Milarepa is een van de belangrijkste leraren van de kagyüschool van het Tibetaans Boeddhisme.

Milarepa werd in een rijke familie geboren in het dorp Kya, Ngatsa in Tibet en werd Mila Thöpaga (Thos-pa-dga) genoemd, hetgeen “aangenaam om te horen” betekent. Toen zijn vader overleed, namen zijn oom en tante bezit van het fortuin van de familie. Zijn moeder vroeg Milarepa om het huis te verlaten en tovenarij te gaan leren. Milarepa ging in de leer bij een zwarte magiër.Tijdens een feest dat zijn oom en tante gaven ter ere van het huwelijk van hun zoon, nam Milarepa wraak door het huis te laten instorten en 35 mensen kwamen daarbij om het leven (volgens sommige versies overleefden de oom en tante). De dorpelingen werden kwaad op Milarepa. Zijn moeder had hem hierover ingelicht en Milarepa stuurde een hagelstorm die de oogst vernietigde.

Milarepa begon te beseffen dat wraak nemen niet de oplossing was en de zaken alleen maar erger maakten. Hij ging op zoek naar iemand die hem kon leren hoe hij wel resultaat kon bereiken. Milarepa had van Marpa, de vertaler, gehoord en ging hem opzoeken. Marpa vond dat Milarepa nog niet klaar was om te worden onderwezen. Hij moest eerst maar een huis bouwen, een mooi rond huis. Milarepa bouwde een rond huis. Marpa keek er naar en vond het maar niets. Hij vroeg Milarepa het huis af te breken en een huis in de vorm van een driehoek te bouwen. Milarepa bouwde een driehoekig huis, Marpa keek er naar en vond het maar niets. Weer vroeg hij aan Milarepa om het huis af te breken en een huis in een halve cirkel te bouwen. Nogmaals werd dit huis afgekeurd.

Milarepa werd keer op keer op de proef gesteld, werd nimmer kwaad en deed uiteindelijk het goede, ondanks zijn slechte behandeling door anderen. Milarepa studeerde twaalf jaar bij Marpa met veel volharding en bereikte volledige verlichting. Er werd gezegd dat hij de eerste was die het in één mensenleven had bereikt. Zijn naam werd toen officieel Milarepa. Toen hij 45 was geworden, begon hij te mediteren in de grot van Drakar Taso, en werd hij een zwervende leraar.

Milarepa is beroemd vanwege de vele (100.000) liederen en gedichten die hij geschreven heeft. Hij had vele leerlingen waaronder Rechung Dorje Drakpa en Gampopa. Het was Gampopa, die zijn geestelijk opvolger werd en de belangrijkste meester in de kagyülinie werd. (bron)